Laden...

Zuivering PFAS houdend bronbemalingswater

De constatering van verhoogde PFAS gehalten in grond en grondwater in Antwerpen en het Antwerpse havengebied heeft grote consequenties. Bouwprojecten lopen vertraging op omdat de afzet van grond of bronwater lastiger is geworden.

Hoelscher Wasserbau, waar Tjaden bronbemaling onderdeel van is,  heeft al op diverse bouwprojecten in het Antwerpse havengebied het bronbemalingswater moeten zuiveren voordat dit water op het oppervlakte water mocht worden geloosd. Geen onverstandige keuze, gelet op de grote onttrekkingsdebieten waar men mee van doen heeft.

>> Lees verder

3M stopt met het produceren van PFAS.

Chemiebedrijf 3M heeft aangekondigd dat het wereldwijd in 2025 stopt met de productie van PFAS. Deze beslissing van 3M is genomen na een zorgvuldige afweging en grondige evaluatie van recente ontwikkelingen, zoals de toenemende trends in regelgeving die gericht zijn op het verminderen of elimineren van de aanwezigheid van PFAS in het milieu, en de veranderende verwachtingen van belanghebbenden.

>> Lees verder

Soil washing PFAS houdende grond komt (langzaam) op stoom.

Langzaam maar zeker komt soil washing (extractief reinigen) van PFAS houdende grond op gang in Nederland. Na een kleine rondgang bij reinigingsbedrijven blijkt dat er tot op heden meer dan 50.000 ton PFAS houdende grond succesvol extractief is gereinigd. Een aantal bedrijven hebben pilottesten voor reiniging in voorbereiding of aangevraagd.

Boskalis Environmental is op de locatie Amersfoort momenteel drukdoende met het reinigen van PFAS houdende grond. Deze reiniging is ook bedoeld als pilot. Doel is een langjarige inname en verwerking vergund te krijgen.

>> Lees verder